„Traffic Snake Game“ 1.800 de elevi din Braşov încearcă transportul nepoluant pînă la şcoală

1.800 de elevi braşoveni din opt şcoli se înscriu în lupta împotriva poluării participînd de luna viitoare la campania „Traffic Snake Game“. În concursul „Oscar, şaprele hoinar“
elevii sînt provocaţi să adopte modalităţi din cele mai puţin poluante pentru a ajunge la şcoală, de la folosirea mijloacelor de transport în comun la bicicletă sau car-sharing.

04_Oscar_sarpele_hoi_2014091908

Aflată la prima sa ediţie în România, campania Traffic Snake Game are deja vechime în Europa, desfăşurîndu-se în acest an si în 17 ţări europene, printre care Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugania, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria. Scopul final al campaniei este acela de a-i încuraja pe copii să folosească mijloace de transport cît mai puţin poluante şi să le dezvolte percepţiile cu privire la o comunitate sănătoasă.

 

8 şcoli din Braşov, în campanie

La nivelul României, „Oscar, Şarpele hoinar“ se desfăşoară în 56 de şcoli din 13 oraşe, inclusiv Braşov, Făgăraş şi Săcele. Braşovul este oraşul din România care a reuşit să înscrie cele mai multe şcoli în această campanie, implicînd peste 1.800 de elevi. Astfel, prin intermediul ABMEE, „Oscar, Şarpele hoinar“ va ajunge la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“, Liceul cu Program Sportiv, Şcoala gimnazială nr. 2 „Diaconu Coresi“, Şcoala gimnazială nr. 6 „Iacob Mureşianu“, Şcoala gimnazială nr. „Nicolae Orghidan“, Şcoala gimnazială nr. 25 şi Şcoala gimnazială nr. 30;i Liceul Amndrei Mureşanu. Concursul se va desfăşura în România, timp de două săptămîni, în perioada 22 septembrie – 3 octombrie.

Buline colorate pentru transportul nepoluant

Campania se desfăşoară pe parcursul a două săptămîni. Fiecare şcoală va primi un banner de 3×1 metri cu „Oscar, şarpele hoinar“ pe care fiecare clasă participantă va lipi buline. De fiecare dată cînd vin la şcoală elevii vor primi, din partea profesorilor coordonatori, buline colorate în funcţie de mijlocul de transport folosit pentru a ajunge la unitatea de învăţămînt. Bulinele se acordă dacă elevul vine pe jos, cu autobuzul, cu trenul sau cu maşina părinţilor, însă împreună cu alţi copii (car-sharing). Cei care sînt aduşi de părinţi la şcoală cu maşina pînă la poarta şcolii, nu vor primi nicio bulină. Bulinele au culori diferite în funcţie de mijlocul de deplasare folosit. „Fiecare şcoală îşi stabileşte propriile ţinte la începutul campaniei. Scopul final este ca banner-ul «Traffic Snake» să fie acoperit de buline colorate, astfel ca elevii să adopte într-un număr cît mai mare măsuri sustenabile de transport. Zilnic, cadrele didactice vor face un scurt sondaj în rîndul elevilor, pentru a monitoriza progresul în raport cu ţintele şcolii. Copiii primesc recompense cînd ajung la punctele cheie de pe banner. Aceste recompensele pot include o zi fără teme, 15 minute în plus de joacă sau activităţi similare. important este să nu fie recompense care presupun resurse financiare“, explică Leea Catincescu, coordonator la nivel naţional al proiectului.

Contribuţie la reducerea emisiilor de CO2

La finalul celor două săptămîni de campanie, cînd copiii ajung cu bulinele la capătul banner-ului, ei vor fi premiaţi, cu recompense mai mari, însă tot non-financiare. „Lăsăm aceste recompense la latitudinea şi creativitatea profesorilor“. spune Leea Catincescu. „Elevii pot primi, la final, de exemplu, un rastel pentru biciclete în curtea şcolii, o plimbare la un muzeu sau un tur cu bicicleta, organizat de şcoală“. La trei săptămîni după finalizarea jocului se va realiza un nou sondaj pentru a vedea în ce măsură elevii şi-au schimbat modul de deplasare şi percepţia faţă de mişcarea sănătoasă, calitatea vieţii şi independenţa faţă de mijloacele de transport motorizate.
„Este un proiect important pentru Braşov şi pentru România deoarece, prin intermediul acestui joc reuşim să implicăm şi copiii în programul nostru de reducere cu minim 20% a poluării, pînă în 2020. Acum 6 ani am semnat Convenţia primarilor, prin care ne-am angajat să atingem această ţintă, de reducere cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon, iar analizele din primii ani ne-au făcut să ne asumăm ulterior o ţintă şi mai înaltă, de 32%. Consider că acest proiect are mari şanse de reuşită, pentru că vizează poate cea mai importantă categorie, cea a copiilor, pentru că, pe de o parte, sînt cel mai uşor de educat, iar prin intermediul lor, reuşim să transmitem mesajul nostru de reducere a poluării şi către părinţi“, a declarat primarul George Scripcaru.

Un joc de reducere a poluării, pornit din Belgia

• Traffic Snake Game (TSG) a început ca un mic proiect în Flandra (Belgia), devenind în decursul anilor, o campanie la nivel european. Practica a demonstrat că această campanie contribuie semnificativ la creşterea utilizării modurilor de transport durabil şi la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Reţeaua Traffic Snake Game a fost creată pentru a răspîndi şi replica acest exemplu în Europa, 18 ţări, printre care şi România, fiind implicate în momentul de faţă în această iniţiativă. Principalul scop al reţelei este de a implementa campania TSG, de a extinde impactul acesteia şi de a disemina rezultatele şi experienţele participanţilor. Proiectul european Traffic Snake Game Network, implementat în România de Asociaţia Oraşe Eenergie România (OER), este co-finanţat în perioada 2014-2016, prin programul Intelligent Energy Europe al Uniunii Europene.

sursa : monitorulexpres.ro

 

Comments

comments

Despre autor

BrasovOnline

Echipa editorială BrasovOnline.net