Primăria Brașov improvizează soluții. Din nou.

P

20160305_221051 (2)

 

Emoția generată de accidentele mortale de pe trecerile de pietoni a deteminat Primăria Brașov să acționeze rapid – avizând în data de 9 martie o serie de măsuri care ar fi fost propuse de Poliția Rutieră. Doar că pe site-ul lor ultimul comunicat de presă datează din 3 martie și se referă la lucrările de la fostul Grup Şcolar de Alimentaţie Publică. Iar dacă verificăm pagina oficială de facebook a instituției nu găsim vreun punct de vedere asumat, ci doar link-uri către alte articole din presa locală care anunță aceste măsuri: link 1, link 2.

În aceste condiții e corect să presupunem faptul că Primăria Brașov nu e interesată să comunice publicului larg propriile decizii. În plus, ei plasează responsabilitatea ”în curtea” Poliției Rutiere prin:

 • admiterea faptului că propunerile aparțin acestei instituții;
 • solicitarea de ”sprijin din partea Poliţiei, pentru întocmirea documentaţiilor aferente lucrărilor de montare a acestor sisteme. Poliţia trebuie să ne ajute cu partea de motivare a acestor lucrări, astfel încît să putem face în termen cît mai scurt proiectele şi să obţinem autorizaţiile de construire” după cum ar fi declarat purtătorul de cuvînt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea. Situația e cu atât mai hilară cu cât emiterea autorizației revine Primăriei!
 • insistența cu care fac programul Poliției Rutiere, atât în ceea ce privește ”prezenţa mai mare în zonele unde există pericol crescut de accidente, inclusiv cu radarul şi inclusiv pe timp de noapte” cât și în ceea ce privește derularea unor programe educative – ”[…] discuții cu școlile de șoferi […] organizarea unor ore de educație rutieră împreună cu polițiștii […]. 

Acest mod de a lua decizii în privința traficului brașovean, prin împărțirea responsabilității între Primărie și Poliția Rutieră și neasumarea răspunderii de către nici una dintre ele, a fost folosit și în trecut. Practic este modul de lucru care ne-a condus la situația de a avea numai anul acesta 4 pietoni morți deși traversau regulamentar strada. Și cum cele două instituții au produs până acum soluții greșite, e de la sine înțeles faptul că nici deciziile din prezent nu vor produce rezultatele dorite – iar în spațiul on-line brașovean au apărut deja nenumărate obiecții:

 • desființarea unor treceri de pietoni (precum cea de pe Calea București, de la intersecția cu str. Soarelui, sau cea de pe B-dul Saturn, prima dinspre Mc Donalds) va complica și mai mult deplasarea pietonilor în interiorul orașului; situția cea mai gravă va fi însă în Bartolomeu, acolo unde, din cauza desființării trecerii de pietoni dintre liniile de cale ferată și Complex, aceștia vor fi obligați să traverseze două străzi cu trafic important în loc de una:

BartolomeuPractic, pietonii care în prezent folosesc ruta însemnată cu albastru vor fi nevoiți să urmeze traseul roșu – și asta fără justificare, dat fiind faptul că acea trecere de pietoni nu încurcă traficul auto; cozile de mașini sunt cauzate de faptul că sensul giratoriu nu e capabil să gestioneze un număr atât de mare de mașini precum cel din acea intersecție. Drept dovadă mașinile, chiar și după ce trec de trecerea de pietoni, sunt nevoite să staționeze în cozi formate fie pentru a da prioritate mașinilor ce se îndreaptă spre cartierul Bartolomeu Nord (în cazul celor care se deplasează spre vest), fie din cauza semaforului de la intersecția cu str. De Mijloc (în cazul mașinilor care se deplasează spre est).

 • montarea unui număr suplimentar de bumpere (de la 31 la 63) nemulțumește șoferii care se gîndesc la costurile de întreținere generate de prezența acestor obstacole; acest cost mărit se va regăsi și în factura Primăriei, proprietară prin intermediului RAT-ului a unui parc auto impresionant. Șoferii RAT vor fi nevoiți să reducă cel mai mult viteza, iar prezența bumperelor poate avea repercursiuni în orarul RAT.
 • obiecția majoră legată de bumpere, valabilă și în cazul alteia dintre propunerile vehiculate în spațiul public – înalțarea trecerilor de pietoni  – vizează creșterea timpului de reacție al mașinilor de intervenție de la Salvare, SMURD, Pompieri sau Poliție.
 • reducerea limitei maxime de viteză pe unele tronsoane pedepsește șoferii corecți, care beneficiau în mod responsabil de limitele mărite, producând și în rândul acestora frustrare și nervozitate.

Singura soluție necontestată vizează introducerea semafoarelor temporizate. Primăria ”vorbește” de două tipuri de semafoare, descrise foarte lapidar:

A. Trecerile de pietoni cu semafor tip „undă verde“, prevăzute cu buton pentru pietoni sînt propuse pentru:

 1. Calea Bucureşti, în zona Metro 2,
 2. pe strada Hărmanului, la trecerea de pietoni de la IUS şi la cea de la Lukoil,
 3. pe bulevardul Victoriei, la Piaţa Dacia, 
 4. pe strada 13 Decembrie, la trecerea din zona Complexului Isaran,
 5. pe bulevardul Griviţei, între intersecţiile cu str. Mircea cel Bătrîn şi str. Emil Racoviţă,
 6. pe bulevardul Griviţei, la intersecţia cu str. Codrul Cosminului

B. Treceri de pietoni cu temporizator sînt propuse pentru:

 1. Calea Bucureşti, intersecţie cu strada Uranus,
 2. bulevardul Saturn, intersecţie cu strada Cometei,
 3. strada 13 Decembrie, intersecţie cu strada Turnului

În lipsa oricăror alte informații sperăm că cele două tipuri de semafoare sunt identice cu cele deja folosite la Modarom sau pe str. Aurel Vlaicu. Și că treptat această soluție va prevala în fața oricărei alte soluții. Dar acest lucru s-ar produce mai curând dacă Primăria Brașov ar lua în calcul să schimbe modul în care ia decizii în probleme atât de importante pentru brașoveni. În primul rând se impune consultarea opiniei publice prin:

 • prezentarea din timp a soluțiilor posibile
 • dezbaterea acestora, atât cu specialiști cât și cu cetățenii orașului
 • asumarea și comunicarea deciziilor în mod oficial

Este un pas firesc și normal, menit să arate atât asumarea de către administrație a eșecului gestionării curente, cât și încrederea în capacitatea comunității brașovene de a propune soluții corecte.

 

Comments

comments

Despre autor

Paul Ciocan

Membru al Partidului M10 Brașov, născut și crescut în Brașov, iubitor de munte și, poate paradoxal, de infrastructură.