Pepiniera de 4,3 milioane de lei din Braşov, pe ultima sută de metri

P

Cea mai mare pepinieră pentru fondul forestier din ţară construită cu fonduri europene se află în curs de amenajare în cartierul braşovean Noua, în zona Valea Popii.

pepiniera“Construcţia pepinierei va fi finalizată anul viitor. Proiectul este important, deoarece aduce plus valoare în gestionarea fondului forestier, iar Regia Locală a Pădurilor Kronstadt, aflată în subordinea Consiliului Local, nu rămâne doar la stadiul de exploatare de păduri, ci îşi diversifică activitatea”, a precizat miercuri, pentru Agerpres, directorul Regiei Locale a Pădurilor Kronstadt, Dan Olteanu.

“Pepiniera va fi cea mai mare din România amenajată cu fonduri europene, doar din acest punct de vedere, pentru că sunt alte pepiniere mai mari decât aceasta în ţară. Prin amenajarea acestei pepiniere se urmăreşte obţinerea unui număr cât mai mare de puieţi la unitatea de suprafaţă, în sortimentele dorite, de calitate corespunzătoare şi cu costuri cât mai mici. Cred că puieţii pe care îi vom produce în această pepinieră ne vor ajuta foarte mult în procesul de reîmpădurire a suprafeţelor de pădure pe care le avem în administrare”, a spus Dan Olteanu.

Pepiniera proiectată pentru fondul forestier, proprietate publică a municipiului Braşov, are o suprafaţă totală de 18.714 metri pătraţi şi va produce ca specii de răşinoase molid, brad, pin, larice, totalul de puieţi de răşinoase produs fiind de 87.000 de bucăţi.

Ca specii de foioase se vor produce puieţi de fag, paltin de munte, gorun, totalul de puieţi de răşinoase produs fiind de 18.000 de bucăţi, astfel că pepiniera va produce în total peste 100.000 de puieţi apţi de plantat în fiecare an, ceea ce reprezintă 85,17% din total.

Tot în cadrul proiectului au fost achiziţionate utilajele şi echipamentele de recoltare şi plantare, necesare atât pentru producerea de puieţi forestieri de calitate pentru nevoile proprii, cât şi pentru lucrările silvice.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 4,3 milioane de lei, din care 60% reprezintă finanţare nerambursabilă, iar 40% contribuţia municipalităţii.

sursa : voceatransilvaniei.ro

Comments

comments

Despre autor

BrasovOnline

Echipa editorială BrasovOnline.net