Nocturna bibliotecilor la Braşov

N

Plimbări cu bicicleta, concursuri, conferinţe tematice, poveşti pentru copii şi lectură în cadrul unei seri inedite la Biblioteca Judeţeană Braşov

nocturna-bibliotecilor-620x400

Iubitorii de carte sînt invitaţi să participe, sîmbătă seara, între orele 18.00 şi 24.00, la un maraton de lectură în cadrul „Nocturnei bibliotecilor“, la Biblioteca Judeţeană. Nocturna bibliotecilor este un eveniment de promovare a cărţii şi lecturii publice, iniţiat şi organizat la nivel naţional de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). În anul 2014, în premieră, această campanie va avea loc simultan în România şi Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Bibliotecarilor. Cu acest prilej, sîmbătă, Biblioteca Judeţeană Braşov va oferi publicului de toate vîrstele evenimente diverse şi atractive. „Prin acestea, dorim să susţinem cartea şi lectura în cadrul bibliotecii publice, educaţia pentru cultură şi dialogul intercultural. În vederea promovării bibliotecilor, ne-am propus un tur pe biciclete, împreună cu partenerul nostru, Asociaţia Braşovul Pedalează, prin care se vor vizita pe rînd toate cele şase filiale ale bibliotecii din oraş, din cartierele Craiter şi Noua, de pe Calea Bucureşti şi Bd. Griviţei“, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Plimbare cu bicicleta la bibliotecă

Cititorii biciclişti vor pleca în călătoria noctură de la ora 18.00, din Livada Poştei, din faţa Bibliotecii Judeţene Braşov, către cele cele şase filiale ale bibliotecii din oraş. Apoi, la sediul central şi în Casa Baiulescu din Livada Poştei, sala de lectură, secţia de împrumut şi cea de ziare şi reviste vor fi deschise pentru publicul doritor să citească şi să împrumute publicaţii la domiciliu, să consulte şi să vadă expoziţiile, precum şi pentru cei ce doresc să se înscrie şi să îşi facă permis de bibliotecă. Programul cuprinde concursuri, ateliere de creativitate, conferinţe, expoziţii, filme. Secţia de împrumut vă invită să descoperiţi locul cărţilor în concursul „Fii bibliotecar şi primeşte o carte în dar!“. De asemenea, Atelierul demonstrativ de legătorie explică etapele recondiţionării şi legării unei cărţi. Cu această ocazie, Asociaţia Colors va organiza un atelier de reciclare creativă şi confecţionare de colaje pline de culoare şi imaginaţie.

Conferinţe despre modă şi oraş

De la „Noctura bibliotecilor“ nu vor lipsi nici conferinţele tematice, un bun prilej de a afla lucruri noi şi inedite despre trecut. Astfel, Adina Nanu şi Georgeta Filliti vor susţine o conferinţă despre istoria costumului, dezvăluind eleganţa pariziană, cochetăria de altădată şi bunul gust al modei. Prezentările vor fi ilustrate cu obiecte de vestimentaţie de colecţie. O altă conferinţă, cu titlul „Oraşul memorabil“, propune o serie nouă de conferinţe pentru toţi cei interesaţi de trecutul şi prezentul oraşelor şi mai ales al Braşovului. Istoricul Alexandru Ştefan va vorbi despre „Sfînta Corona şi geneza urbană a Braşovului medieval“, iar arhitecta Silvia Demeter-Löwe va aborda „Problematica traficului în centrele istorice“.

1001 poveşti pentru copii

La Nocturnă sînt invitaţi şi cei mici. Alături de partenerii ei, Biblioteca Judeţeană Braşov va oferi publicului 1001 de poveşti, un maraton de basme, versuri, anecdote etc. în engleză, franceză, germană, japoneză, maghiară, persană, română, rusă, spaniolă, ucraineană etc. Prezentările vor fi însoţite de traducere în engleză sau română şi de imagini sugestive, stimulînd dialogul intercultural. Maratonul este urmat de ateliere de creativitate, în care vor fi confecţionate steguleţe, ghirlande şi coroniţe, obiecte identitare şi simbolice specifice pentru statele lumii. De asemenea, părinţii şi copiii interesaţi de lectura în limba germană sînt invitaţi la ora 17.00 la Centrul Cultural German Braşov, unde vor forma un lanţ uman către Biblioteca Judeţeană Braşov.

In memoriam Monica Andriesei

• Cu ocazia acestui eveniment, bibliotecarii braşoveni vor să aducă şi un omagiu colegei lor, Monica Andriesei. „Nocturna bibliotecilor este pentru biblioteca noastră şi pentru comunitatea bibliotecarilor un prilej de omagiere a memoriei colegei noastre Monica Andriesei, dispărută de curînd dintre noi, cititor pasionat, bibliotecar profesionist, intelectual rafinat şi iconar talentat. A muncit o viaţă în Secţia de împrumut, a pus la punct şi a reuşit să informatizeze serviciul de împrumut, printre primele în ţară şi a iniţiat colecţia pinacotecii noastre. În memoria acestei profesioniste, Secţia de împrumut se va numi după numele celei ce i-a trasat coordonatele principale de dezvoltare. Cărţile din biblioteca ei vor fi primite ca donaţie de bibliotecă şi vor putea fi împrumutate de la secţia ce îi va purta numele“, se mai precizează în comunicatul Bibliotecii Judeţene Braşov.

 

sursa : monitorulexpres.ro

 

Comments

comments

Despre autor

BrasovOnline

Echipa editorială BrasovOnline.net