Manifest al unui tânăr Brașovean: “Guvernul Ponta izolează Brașovul!”

M

Scriu acest text nu pentru că m-am gândit că e la modă sa scrii scrisori deschise, ci pentru că am o durere reală. M-am născut in Brașov acum peste 28 de ani. Crescând la țara, undeva în Sălaj, toată lumea era fascinată că veneam din acest oraș. N-am înțeles atunci de ce. Am înțeles in timp, când am mai crescut, faptul că m-am născut și locuiesc in probabil cel mai frumos oraș din Romania.

interzis

Problema e că acest frumos oraș este tras înapoi de către guvernanții țării. Nu avem o autostradă care să ne lege de…nimic! Nu avem nici măcar un drum express, care să ne facă legătura cu vestul României, cu Estul României, cu Sudul României. Cu nimic. În România există autostrăzi acolo unde există interes direct personal, electoral, al celor care ne conduc. Domnul Victor Ponta spunea acum doi ani, că el merită să fie judecat după avansul lucrărilor la Autostrada Comarnic-Brașov. Păi ce să judecăm? Că nici măcar nu au inceput lucrările si mâine e 2015! Asta-i prima minciună gravă. Nu o să avem nici o autostradă care să ne facă viața mai bună, să reducă numărul de accidente. Să nu mai moară ZECI de oameni nevinovați intre fiare contorsionate pe DN1. Nu, nu o să avem această autostradă. Pentru că nu-i interesează de Brașov.

Acum un an de zile vice-premierul Dragnea, mâna dreaptă a lui Victor Ponta, venea la Brașov și spunea “Autostrada Brașov-Sibiu este prioritară in fața autostrăzi Sibiu-Pitești“. Peste trei zile, la Sibiu spunea exact inversul. Domnul Șova, pe atunci ministrul MARILOR proiecte (neîncepute) se bâlbaia la fel când era luat la întrebări. Am aflat într-un final, săptămâna trecută că NICI VORBĂ de autostradă intre Brașov si Sibiu…poate un drum express. Poate. Asta spune actualul ministru al transporturilor, Ioan Rus. Am rezolvat și autostrada asta. Autostrada care putea să ne facă legatura cu Nădlac-Sibiu, deci cu Viena, Amsterdam, Paris, Berlin, Nurnberg. Deci să ne facă legătura cu Vestul, cu investitori, cu locuri de muncă, cu calificări pentru oameni, cu salarii bune, cu dezvoltarea turistică, cu o viață mai bună pentru Brașoveni si pentru cei care trăiesc in jurul Brașovului. Dar nu. Guvernul Ponta nu este interesat să facă autostrada asta. Are alte priorități. Se duc sute de milioane de euro in județele baronilor PSD, fără nici măcar un rezultat. Îi bagă in buzunar și/sau mituiesc electoratul.

Brașovul trăia pe vremea lui Ceaușescu dintr-o industrie mamut. Bineînțeles că “nu a fost performantă” dupa 1989 și bineînțeles că “nu mai aveam cum” să o salvăm. Așa că, unii băieți inteligenți AU JEFUIT orașul ăsta de industrie, i-au furat locurile de muncă, visele, viitorul și șansa de a deveni un oraș exceptional. Acum este doar un oraș frumos, curat, întreținut chiar de cetățenii lui, care au înteles ce înseamnă civilizația, curățenia, bunul simț si bunul gust. Ar fi putut fi mult mai mult.
Ne-au furat după revoluție, iar acum, din scaunele lor de deputați si senatori “de Brașov” nu fac absolut nimic. Guvernul Ponta spune că vrea să facă locuri de muncă. Păi să-i dau eu câteva idei? Intermodalul de la Feldioara: Cel mai mare intermodal din Romania și normal, cel mai modern. Poate angaja peste 1500 locuri de muncă. De la specialiști în logistică la încărcător-descărcător. De la contabili la motostivuitoriști. De la ingineri de mentenanță la șoferi. Proiectul este pe masa Ministerului Transporturilor din primăvară. Nici măcar nu le cerem mulți bani, mare parte din investiție fiind asigurată cu fonduri europene și din bugetul local. Proiectul e gata, trebuie doar să ne dea voie să-l facem. Nu vrea. Guvernul ăsta e ori incompetent, ori doar nesimțit.

Mai zic de Aeroportul International Brașov-Ghimbav? Guvernul Ponta a spus de PATRU ori, în mod clar, în ultimii doi ani de zile, că NU SUSȚINE PROIECTUL. Vă mai spun că un studiu Mott McDonald din 2005 estima crearea a 4000 (PATRU MII) locuri de munca directe și încă 6000 (ȘASE MII) indirecte. Ca să vă faceți o idee ce înseamnă, Autoliv, are 7 fabrici în Romania si 7000 de angajați. Prin comparație, acest aeroport ar fi cam cât 3 multinaționale. Am rezolva problema șomajului în Brașov. Gândiți-vă câti investitori ar veni. Mercedes a mai vrut să vină și s-a poticnit în infrastructură. Doar imaginațivă, că puteți să plecați în concediu, în Spania, Franța, Italia, Grecia direct din Brașov. Dar oare ce ar însemna pentru străini, când ar vedea în broșurile turistice, că cea mai importantă stațiune de iarnă din Romania e la doar 15 km de Aeroport. Zece mii de locuri de muncă, investiții mari, turismul explodând, nivelul de trai crescut. Astea nu sunt motive pentru Guvernul Ponta. Pentru că aici nu au baroni influenți. Nu e bine să se dezvolte Brașovul pentru că deranjăm afacerile tenebroase de la centru. Ar fi bine să tăcem din gură și să îi lăsăm să facă ce vor.

Mulțumim domnule Ponta pentru că ne izolați. Mulțumim că pentru dumneavoastră nu reprezentăm nimic. Dar aveți grijă, s-ar putea să vă pară rău…

Cu scârbă,

Radu Hossu

 Nota redacției: Liber la preluare de către oricine.

Comments

comments

Despre autor

BrasovOnline

Echipa editorială BrasovOnline.net