MAI DEVREME: Lucrările la noul Parc Zoologic al municipiului ar putea fi terminate în august

M

[dropcap]V[/dropcap]iceprimarul Adrian Atomei a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, stadiul lucrărilor de modernizare şi extindere a Parcului Zoologic Braşov. Cel mai probabil, a anunţat reprezentantul municipalităţii braşovene, obiectivul va fi redeschis în a doua jumătate a lunii august. Anterior, surse din Primărie avansaseră ca termen luna septembrie.

„Lucrările au intrat în linie dreaptă, iar noi estimăm că în circa două luni vor fi finalizate”, a declarat Atomei. El a precizat că au fost terminate, printre altele, bucătăria furajeră, Casa cu Ocol (respectiv o gospodărie ţărănească), adăpostul şi ţarcul pentru mistreţi şi pentru cerbi, dar a fost terminată şi reamenajarea lacului.

De asemenea, sunt aproape finalizate lucrările la spitalul veterinar (95%), la adăposturile pentru felinele mari şi la cele pentru păsări.

„Recent au fost începute amenajările la ţarcurile pentru iepuri, vulpi, jderi, cai, ponei şi măgari, dar şi cele de extindere a zonei destinate urşilor. În scurt timp va intra în reabilitare şi adăpostul pentru maimuţe. Iniţial, pentru maimuţe şi babuini ar fi trebuit să se construiască un adăpost nou, dar, din cauza devalorizării leului, s-a renunţat la lucrare”, a mai spus Atomei. Tot în această perioadă, a mai spus viceprimarul, vor începe şi lucrările de amenajare peisagistică.

Mai trebuie 500.000 de lei pentru Planetariu

Într-un stadiu avansat sunt şi lucrările la clădirea în care va funcţiona Planetariul.

Problema, a spus Atomei, este că deocamdată nu a fost identificată o sursă de finanţare pentru dotări: „Pentru Planetariu avem în vedere două variante. Una ar fi ca amenajarea acestuia să fie finanţată din bugetul local, alta ar fi ca o firmă specializată să suporte cheltuielile, apoi să administreze acest obiectiv. Pentru a amenaja planetarium-ul, ar fi nevoie de cel puţin 500.000 de euro”.

Ministerul Mediului mai are de virat 2 milioane de lei 

Valoarea totală a proiectului de modernizare şi extindere a Parcului Zoologic Braşov este de 31,12 milioane de lei, sumă din care 75% este asigurată de Ministerul Mediului.

„La începutul acestui an, de la bugetul de stat a fost alocată suma de şase milioane de lei, dar au fost virate efectiv aproximativ 4 milioane de lei. Mai sunt de virat 2,039 milioane de lei, pe care sperăm să îi primim în scurt timp”, a spus Atomei.

El a precizat că de la Ministerul Mediului, în afara celor şase milioane, mai sunt de primit 5,14 milioane de lei: „Cel mai probabil, aceşti bani vor fi viraţi după finalizarea lucrărilor. Noi am transmis ministerului mai multe adrese şi sper ca la următoarea rectificare a bugetului de stat, să fie prevăzută şi această sumă”.

Sursa citată a explicat că prin acest proiect, suprafaţa funcţională a fost extinsă de la 4 hectare la 10 hectare şi se are în vedere încă un asemenea demers, „deoarece vrem să aducem noi specii de animale. Deocamdată, împreună cu specialiştii Regiei Locale a Pădurilor, analizăm variante de posibile terenuri care ar putea fi alocate pentru realizarea unui astfel de proiect”.

Comments

comments

Despre autor

BrasovOnline

Echipa editorială BrasovOnline.net