Galerie FOTO: Pietrele lui Solomon. Peisaje mitice, de legendă!

G

Pietrele lui Solomon, un loc foarte cunoscut de braşoveni pentru petrecerea timpului liber, e o zonă de interes turistic situată într-un splendid amfiteatru natural, la marginea municipiului Braşov, iar peisajul pe cât de sălbatic pe atât de frumos, invită la petrecerea a câteva ore aici.
8661336914539__4

Există cel puţin două legende care au dat denumirea Pietrelor lui Solomon, iar fiecare dintre ele are mai multe versiuni. Una spune că un rege ungur numit Solomon ar fi fost alungat de mama sa pentru că şi-a omorât fratele, succesorul de drept la tron. Ea l-a blestemat pe Solomon să moară în clipa când va fi văzut de un om de rând. Solomon s-a refugiat la valahii din Şchei. Deşi a stat ascuns, până la urmă, un localnic i-a zărit chipul şi i-a anunţat şi pe ceilalţi. Atunci, blestemul s-a împlinit şi Solomon a murit, iar coroana i-a căzut de pe cap la rădăcina unui copac bătrân.

pietrele_49852800

Bătrânii spun că Pietrele lui Solomon sunt cei doi munţi peste care un rege ungur a încercat să sară cu calul. A scăpat cu viaţă, dar duşmanii lui au căzut în hău. Înainte de cădere, coroana lui a ajuns la rădăcina unui copac. În altă versiune, care îmbină ambele legende, Solomon a ajuns până la porţile Braşovului fără să fie văzut. Pe un munte, a văzut un cioban care-şi păştea oile. De frică să nu-i vadă chipul, regele a tras brusc frâiele calului. Calul s-a speriat şi, nechezând, a atras privirea ciobanului. Un fulger a lovit stânca pe care se afla regele, despicând-o în două. Hăul l-a înghiţit pe Solomon cu cal cu tot, dar a mai apucat să îşi aşeze coroana la rădăcinile unui copac, considerându-se nedemn să o mai poarte.

pietrele_lui_solomon_58270500

Zona impresionează prin stâncile înalte care ai impresia că se prăbuşesc când treci pe lângă ele, fiind situată în partea de Sud-Vest a cartierului Şchei, cel mai vechi cartier al Braşovului, lângă drumul care face legătura cu Poiana Braşov. Nu există braşovean care să nu fi ajuns măcar odată la Pietrele lui Solomon, care se află în partea Nord-Vestică a Masivului Postăvarul, între Muntele Tâmpa şi Rezervaţia naturală Ştejărişul Mare, fiind străbătute de râul Valea cu apă.

solomon_06_10530900

Zona de la Pietrele lui Solomon este considerată o zonă balneo-curativă cu efecte foarte bune asupra bolilor de inimă, datorită aerului bogat în oxigen şi a atmosferei ionizate negativ. Stâncile de la Pietrele lui Solomon sunt preferate de alpinişti pentru escaladă, pentru că pot fi parcurse trasee cu diverse grade de dificultate.

Valea de la marginea muntelui este amenajată cu grătare în piatră, mese şi bănci din lemn masiv, dar şi un loc de joacă pentru copii. De la Pietrele lui Solomon, pe un drum forestier, uşor de parcurs, cu multă umbră, se ajunge în Poiana Mică, după care tot prin pădure, în Poiana Braşov.

solomon_02_06623200
Parada Junilor care are loc în fiecare an pe stăzile din centrul vechi al Braşovului în Duminica Tomii se termină cu un maial la Pietrele lui Solomon, unde fiecare dintre cele şapte grupuri de Juni are masa proprie, unde petrec până seara târziu.

În vecinătatea acestei zone turistice se află câteva obiective turistice de interes cum sunt: Biserica Sf. Nicolae construită în anul 1495, în vecinătatea căreia se află mormântul marelui diplomat român Nicolae Titulescu, şi Muzeul Primei Şcoli Româneşti. De asemenea, Poarta Ecaterinei, construită în secolul al XVI-lea, între Bastonul Fierarilor şi Bastionul Ţesătorilor, cu rol principal de acces al locuitorilor din Schei, în Piaţa Sfatului.

Turiştii care se află în centrul Braşovului şi doresc să ajungă mai repede în acest loc pot lua autobuzul pe traseul Livada-Poştei-Pietrele lui Solomon.

Comments

comments

Despre autor

BrasovOnline

Echipa editorială BrasovOnline.net