„Am făcut multe vizite particulare la Braşov, îmi place aici” Ambasadorul Germaniei Werner Hans Lauk

Am făcut multe vizite particulare la Braşov, îmi place aici. Chiar săptămîna viitoare voi veni din nou cu nişte prieteni“, a spus Excelenţa Sa Werner Hans Lauk

Werner-Hans-Lauk

Aflat într-o vizită oficială la Braşov, în week-end, Excelenţa Sa Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, şi-a declarat sprijinul ferm pentru susţinerea Braşovului, cu zona metropolitană cu tot, ca destinaţie pentru investitorii germani. Aflat la a cincea vizită oficială de la preluarea mandatului, ambasadorul german spune că, pe lîngă recomandările turistice făcute oamenilor de afaceri germani care vin în România, recomandă în mod constant delegaţiilor economice să nu se oprească la Bucureşti ci să viziteze şi Braşovul, ca posibilă destinaţie de investiţii. „Am făcut multe vizite particulare la Braşov, îmi place aici. Chiar săptămîna viitoare voi veni din nou cu nişte prieteni“, a spus ambasadorul.

„Model pentru alte zone din România“

În cadrul unei întîlniri cu primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, şi cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Pascu, Excelenţa Sa Werner Hans Lauk a declarat că a participat chiar săptămîna trecută la semnarea memorandumului dintre Guvernul României şi Airbus pentru producerea, la Ghimbav, a elicopterelor Puma, începînd din 2016. În acest context, ambasadorul german susţine că „regiunea Braşovului este un model de urmat pentru alte zone din România, datorită potenţialului foarte mare pe care îl are din punct de vedere tehnologic, dar şi economic, şi turistic“. Dincolo de aşezarea geografică şi de potenţialul turistic, ambasadorul vorbeşte şi despre domeniul educaţional care la Braşov „este un cîştig ce trebuie exploatat“. „Firmele germane sînt interesate să vină într-o zonă în care pot găsi forţă de muncă pregătită la standardele de care ele au nevoie“, a spus Werner Hans Lauk, recomandînd autorităţilor braşovene să sprijine şi să extindă în continuare Şcoala Profesională „Kronstadt“, „prin crearea unui internat pentru elevii din afara judeţului“. La fel de importante pentru investitorii germani ar fi infrastructura şi accesul cît mai simplu către Braşov. „Contează foarte mult dacă în zona analizată de posibilii investitori există autostrăzi sau aeroport“, a mai spus Werner Hans Lauk.

„Sîntem pe aceeaşi lungime de undă“

La rîndul său, primarul George Scripcaru spune că, în continuare, Braşovul este interesat de colaborarea cît mai strînsă cu Germania, în mai multe domenii de activitate. „Între Braşov şi Germania există o legătură foarte strînsă, din punct de vedere al culturii, tradiţiilor şi al istoriei. Sîntem pe aceeaşi lungime de undă în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi educaţională, de exemplu. Este un domeniu de care trebuie să avem grijă, pentru că de el ţine viitorul tinerilor, satisfacţia familiilor şi dezvoltarea zonei. De asemenea, eu sper ca, şi în continuare, Ambasada Germaniei să promoveze Braşovul, şi ca destinaţie turistică, şi ca destinaţie de investiţii“, a spus Scripcaru.

Experţii germani, chemaţi la aplicaţia pentru continuarea barajului de la Mîndra

Vicepreşedintele Mihai Pascu spune că CJ ar putea apela la specialişti germani pentru dezvoltarea unuia din proiectele-cheie ale judeţului Braşov. Este vorba despre finalizarea barajului de la Mîndra, în care statul român a investit pînă acum peste 100 de milioane de euro, însă, în lipsa finanţărilor, a oprit proiectul. Pentru a finaliza acest baraj, care aduce beneficii atît din punct de vedere al dezvoltării agriculturii în zonă, al producerii de energie verde, al protecţiei împotriva inundaţiei, dar şi al dezvoltării turismului, se estimează că ar mai fi nevoie de o investiţie de 180 de milioane de lei. „O astfel de investiţie poate beneficia de finanţare europeană, dar fondurile sînt alocate direct de Bruxelles. Aici am putea fi sprijiniţi de consultanţii germani, care să ne ajute în elaborarea proiectului pentru obţinerea finanţării europene“, a declarat Mihai Pascu. Pascu vorbeşte şi de o colaborare cu bănci germane care să cofinanţeze proiecte europene de eficientizare energetică. „Pentru astfel de proiecte există, sînt axe de finanţare europeană. În acest domeniu colaborarea cu Germania s-ar putea materializa prin implicarea unor bănci din această ţară“, a mai spus Pascu.

 

sursa: monitorulexpres.ro

 

Comments

comments

Despre autor

BrasovOnline

Echipa editorială BrasovOnline.net