Cine sunt marii angajatori din Braşov? Top 10

C

• Primii zece angajatori au, în total, peste 22.000 de angajaţi
• Firma cu cei mai mulţi angajaţi este Autoliv, care are peste 5.300 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 2,1 miliarde lei

c4cceeee2d1c0a139328049cf4e783cb_02649900

Companiile cu capital străin ocupă primele trei poziţii în topul celor mai mari angajatori din Braşov, între primii zece clasîndu-se şi companii şi regii locale, precum CFR sau RAT Braşov. Domeniile de activitate ale marilor angajatori sînt industria auto, comerţul cu ridicata, furnizarea de energie sau transporturile. Primii zece angajatori au, în total, peste 22.000 de angajaţi. În top nu au fost incluse instituţiile din învăţămînt, sănătate şi administraţia publică.
Firma cu cei mai mulţi angajaţi din judeţ este Autoliv România, care are 5.333 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 2,1 miliarde lei. Societatea comercială care produce sisteme de siguranţă auto face angajări şi în prezent. Chiar ieri, firma a anunţat, pe site-ul ejobs, că are disponibile cinci posturi de ingineri (entry engineers) pentru candidaţi cu studii superioare, respectiv masteranzi la o facultate de profil tehnic. Depunerea de CV-uri online expiră în 9 octombrie, dar în numai cîteva ore de la postarea anunţului erau depuse deja aproape o sută de candidaturi.
Compania a fost înfiinţată în 1997 la Braşov şi şi-a extins aria de desfăşurare şi în alte localităţi din ţară precum Prejmer, Lugoj, Timişoara, Sfîntu Gheorghe şi Reşiţa.
În top urmează apoi Selgros Cash & Carry Braşov, companie cu activitate în domeniul comerţului cu ridicata, care, deşi are cea mai mare cifră de afaceri din judeţ, peste trei miliarde lei, ca număr de angajaţi se situează pe locul doi, cu 4.026 de persoane.
Pe locul trei se clasează tot o firmă cu capital străin, SC Schaeffler România SRL, care produce în Braşov componente pentru industria automobilistică şi constructoare de maşini şi pentru industria eoliană. La societatea situată în localitatea Cristian muncesc 3.611 angajaţi, iar cifra de afaceri a companiei depăşeşte 1,6 milioane lei.

Patru firme de transport în top 10

Pe locul patru se află Regionala CFR Braşov, cu 1.829 de angajaţi, dar cu cea mai mică cifră de afaceri din top 10, respectiv aproape 57 milioane lei. La mică distanţă în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, pe locul cinci, se situează Electrica Distribuţie Transilvania Sud cu 1.816 angajaţi şi o cifră de afaceri de 672 milioane lei.
Pe locul şase în top se află SC RC-CF Trans, cu 1.422 angajaţi, societate care are ca activitate principală: activităţi de servicii anexe pentru transporturi terestre, după cum scrie pe site-ul firmei.
Poziţia şapte este ocupată de Quinn România cu sediul în Ghimbav, care produce piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule, are 1.247 angajaţi şi o cifră de afaceri, anul trecut, de 270 milioane lei.
Draexlmaier Sisteme Tehnice, cu sediul în Codlea, produce sisteme de cablaje, interioare auto exclusiviste şi componente electrice şi electronice, are 1.054 angajaţi şi ocupă locul opt în topul firmelor cu cei mai mulţi angajaţi din Braşov, fiind urmată, pe locurile 9 şi 10, de două companii din domeniul transporturilor: Regiotrans SRL, cu 937 angajaţi (223 milioane lei cifra de afaceri) şi Regia Autonomă de Transport Braşov – 911 angajaţi (61 milioane lei cifra de afaceri).

Angajatorii străini, cei mai buni angajatori

După cum se vede din top, firmele cu capital străin sau mixt fac cele mai multe angajări, dar caută în special muncitori calificaţi. „La Braşov este un trend ascendent. Sînt firme care fac în continuare angajări, iar şomajul, în mod real, este în scădere, ceea ce este un lucru bun. În general firmele mari, cu capital străin, fac angajări, în special în domeniul automotive. Un exemplu este angajarea celor 140 de absolvenţi ai şcolii profesionale Kronstadt, care, de pe băncile şcolii au fost direct angajaţi în cadrul unor firme cu capital străin“, a spus Silviu Costea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov.
În judeţul Braşov angajatorii caută forţă de muncă bine calificată. „Calificarea forţei de muncă are cea mai mare căutare. Se caută diverse specializări şi absolvenţi de şcoli profesionale, iar mulţi absolvenţi de studii superioare se văd în situaţia de a se angaja pe posturi sub calificarea lor. Nu aş putea spune că ne revenim foarte bine după criză, dar măcar, la Braşov, nu dăm înapoi şi nu putem vorbi de recesiune, ca la nivel naţional“, a mai spus preşedintele CCI Braşov.

Mai puţine firme faţă de anul trecut

Totuşi, o analiză a primelor şapte luni ale anului, arată că la Braşov sînt mai puţine firme decît anul trecut. Comparaţia dintre cele două perioade, ianuarie – iulie 2014 faţă de ianuarie – iulie 2013, arată o dinamică mai slabă a judeţului Braşov faţă de totalul naţional pentru numărul de societăţi, respectiv o scădere cu 32,26% în judeţul Braşov, comparativ cu scăderea cu 11,04% la nivel naţional.
În schimb, conform datelor Institutului Naţional de Statistică Braşov, s-a înregistrat o dinamică mai activă a judeţului Braşov faţă de totalul naţional pentru capitalul social total subscris, respectiv o creştere cu 2,75% în judeţul Braşov, comparativ cu scăderea cu 14,51% la nivel naţional.

 

sursa : monitorulexpres.ro

Comments

comments

Despre autor

BrasovOnline

Echipa editorială BrasovOnline.net