Autostrada Ploieşti – Braşov – Sibiu, preferată celei de la Sibiu la Piteşti

A

Guvernul României a propus Comisiei Europene o autostradă Ploieşti–Braşov–Sibiu, spre a fi inclusă în finanţarea pentru exerciţiul bugetar 2014–2020, şi nu autostrada Piteşti–Sibiu, arată economica.net. Propunerea care apare în Masterplanul General de Transport prezentat de Guvernul României Comisiei Europene este pentru o autostradă care să traverseze Carpaţii pe Valea Prahovei, în detrimentul celei care să lege Bucureştiul de vestul ţării prin Valea Oltului, se arată într–un extras din Masterplan obţinut de un utilizator al forumului de infrastructură ConstruimRomânia, citat de economica.net.

2014_09_30_0_3_autostrada-ploiesti-brasov-sibiu-preferata-celei-de-la-sibiu-la-pitesti_53543

 

Proiect abandonat?

Masterplanul propune o auto­stradă Ploieşti-Braşov-Sibiu, de unde viitoarea şosea de viteză ar urma să se lege cu autostrada A1, aflată acum în construcţie, pe tra­seul Sibiu-Deva-Lugoj-Timişoara-Arad-Nădlac, până la graniţa cu Ungaria. Actualul proiect al auto­stră­zii Piteşti-Sibiu, cel care era teo­retic, pe Coridorul IV Paneuropean pare a fi abandonat, cel puţin pentru exerciţiul financiar 2014-2020, fiind înlocuit cu un drum expres.

De ce Ploieşti-Braşov-Sibiu
Potrivit documentului obţinut de cei de la ConstruimRomânia, auto­rităţile de la Bucureşti au făcut o analiză comparativă în 10 puncte, iar la opt dintre ele a reieşit că este preferabilă autostrada pe Valea Prahovei în detrimentul celei de pe Valea Oltului. Singurele două criterii la care, în viziunea Guvernului este preferat traseul Piteşti-Sibiu s-ar referi la viteză (viteza de deplasare pe actuala infrastructură este sub 70% din cea de pe viitoarea auto­stradă, iar pe celălalt traseu dife­renţa ar fi mult prea mică, dat fiind că se circulă cam la 80% din viteza prognozată pentru noua şosea) şi la alinierea la reţeaua europeană de transport: Valea Oltului este în nucleul de bază al TEN-T, pe când traseul de pe Valea Prahovei ar fi doar în reţeaua TEN-T extinsă.
În rest, mai arată economica.net, traseul pe Valea Prahovei ar fi mult mai avantajos. Raportul cost-beneficiu este de două ori mai bun, valoarea actualizată netă a pro­iectului este de peste două ori mai mare (6 miliarde de euro faţă de 2,79 miliarde), rata internă de ren­tabilitate este de 18%, faţă de doar 12% pentru Piteşti-Sibiu, costul investiţiei este de 1,94 miliarde de euro comparativ cu 2,27 miliarde, e­valuarea cos­tu­lui cu accidentele arată un impact po­zitiv de 1,8 mi­liarde de euro fa­ţă de 580 de mi­lioane, iar im­pac­tul asupra mediu­lui este doar mo­derat în cazul Văii Prahovei, faţă de „foarte mare” în cazul Văii Oltului. Tot la acest capitol, beneficiile le­gate de poluarea aerului ar fi de 860 de milioane de euro, faţă de doar 630 de mi­lioane, pentru Si­biu-Piteşti.

Proiecte noi de autostrăzi
Traseul Sibiu-Piteşti apare în Masterplan doar sub forma unui pro­iect de drum expres, cu un cost 1,977 miliarde de euro pentru cei 115 km de drum. De reţinut că, potrivit estimărilor pre­zentate de Guvernul României şi ci­tate de economica.net, drumul ex­pres dintre Piteşti şi Sibiu ar avea o rată internă de rentabilitate de 9,3%. Din acest punct de vedere, ar fi pe locul 10 în clasamentul ren­tabilităţii estimate pentru proiectele de dru­muri expres, după Turda-Halmeu (975 de milioane de euro pentru 187 km), sau Suceava-Siret (186 mili­oane de euro pentru 38 de kilometri).
Autorii Masterplanului spun că o viitoare autostradă prin Valea Prahovei ar fi mai utilă pentru România şi pentru că ar pemite o conexiune între zona Moldovei şi Bucureşti, pe de o parte, şi zona Moldovei spre vestul ţării, pe de altă parte. În acest sens, în Masterplan apare o autostradă nouă: Braşov-Bacău, care are avea o lungime de 158 de kilometri şi un cost de circa 2 miliarde de euro..

 

sursa :tribuna.ro

Comments

comments

Despre autor

BrasovOnline

Echipa editorială BrasovOnline.net